DE 6 VIGTIGSTE TING DU SKAL VIDE OM AKUSTIK, HVIS DU HAR RUMKLANG

Skrevet af Troels Johansson

Har du dårlig akustik i dit rum?

I dette blogindlæg vil du lære, hvordan du kan skabe god akustik i et rum.

For hvis du ofte befinder dig i rum, hvor der er dårlig akustik, så kan det faktisk få nogle ret ubehagelige konsekvenser som eksempelvis stress, koncentrationsbesvær og nedsat produktivitet (hvis det er på din arbejdsplads).

Og så er det også bare super irriterende ikke at kunne høre, hvad ens gæster siger.

Så hvis du er nysgerrig på, hvad du kan gøre for at få god akustik så er du havnet det rette sted.

Nyd videoen!

Akustikinterview med Thomas Fløcke

Vi har allieret os med Thomas Fløcke

  • Ekspert i støjdæmpning.
  • Konsulent hos Alpha Akustik, hvor han hjælper virksomheder og private med at skabeet godt lydmiljø.
  • Har over 7 års erfaring med støjdæmpning.
  • Underviser til dagligt i akustik

Har du rumklang i stuen? Har du svært ved at høre, hvad dine gæster siger? Eller har du måske svært ved at koncentrere dig på arbejdet på grund af for meget støj?

Så oplever du formentlig konsekvenser af dårlig akustik.

Eller rumklang.

Og det er ikke kun irriterende – det er heller ikke særligt godt for dit helbred eller dit velbefindende.

Det er faktisk ret skidt.

Hvis du ofte befinder dig i situationer med dårlig akustik, så kan det føre til, at du vil opleve følgende:

  • Stress
  • Koncentrationsbesvær
  • Hovedpine

Så som du nok kan høre, så er det ikke særligt godt, at have dårlig akustik. Der er heldigvis noget, du kan gøre ved det.

I dette indlæg går vi igennem de 6 vigtigste ting du skal vide for at kunne skabe et godt lydmiljø med akustikpaneler.

Jeg har nemlig interviewet Thomas Fløcke fra Alpha Akustik, der til dagligt arbejder med at skabe gode lydmiljøer i både private hjem, virksomheder og hos offentlige institutioner. Med andre ord – han ved alt om akustik.

Ud fra ovenstående interview med Thomas – som du kan se i videoen herover – har jeg samlet de 6 vigtigste ting du skal vide, for at du kan få god akustik i dit rum.

Vi starter med det helt basale.

1 – Hvad er rumklang?

Lyd består af bølger – lydbølger.

Når du hører lyde, så er det altså lydbølger, der rammer dine ører, som din hjerne så registrerer som lyd. Hvis der er meget energi i en lydbølge – altså hvis det er en kraftig lyd – så vil lydbølgerne være stærkere, og tage længere tid om at dø ud.

Energien i lydbølgerne måles i decibel.

Når du skurer op for musikken, så skruer du også op for decibel. Og omvendt – når du skruer ned for musikken, så falder decibel. Godt – så har vi det på plads.

Det skal du nemlig bruge til at forstå hvad rumklang – eller efterklang – egentlig er. Rumklang og efterklang er i øvrigt to ord for det samme, så fremadrettet vil jeg bruge ordet rumklang.

Så lad os tage definitionen på rumklang:

Rumklang opstår, når lydbølgerne bliver ved med at reflektere rundt i et rum, efter at den oprindelige lydkilde er blevet tavs. 

Det der teknisk set sker er, at vores ører faktisk hører den samme lyd flere gange – ekko, på ekko, på ekko – og det gør så, at lyden egentlig bliver blandet sammen i en stor pærevælling, hvilket gør, at du ikke rigtig kan høre, hvad der – eksempelvis – bliver sagt.

Grunden til at man hører den samme lyd flere gange er, at du ikke kun hører de lydbølger, der rejser direkte fra min mund og hen til dine ører – du vil også høre de lydbølger, der først reflekterer rundt på overfladerne (væggene, gulvene, loftet mv.) i lokalet, og som derefter rammer dine ører med en smule forsinkelse.

Ekko, på ekko, på ekko. Det er særligt et problem, hvis du har mange hårde overflader i rummet.

Hvis du stod ude på en mark, så vil der ikke være rumklang, da den lyd du hører kun ville være de lydbølger, der rejser fra min mund hen til dine ører. Resten af lydbølgerne ville nemlig fortsætte videre forbi dig, og ikke reflektere tilbage til dig (da der jo ikke er vægge eller loft at reflektere på).

Ja, det er med at holde tungen lige i munden. Nu hvor vi har det på plads, så kan vi begynde at snakket lidt om, hvad du kan gøre for at få god akustik i et rum.

2 – hvad gør du, når du skal skabe et godt lydmiljø?

Rumklang måles i tid og ikke i decibel (som man ellers skulle tro).

Så når man skal måle rumklangen i et rum, så måler man på, hvor lang tid det tager for lyden at dø ud i et lokale. Ikke hvor høj lyden er.

Jo hurtigere lyden dør ud, jo mindre efterklang.

Thomas forklarer:

– Når du skal skabe god akustik i et rum, så handler det om at kontrollere rummets refleksioner, således at lyden vil blive bremset eller dæmpet.

Vi skal altså forkorte efterklangstiden.

Det gør du generelt set ved, at indsætte lydabsorberende materialer på de overflader, som lyden reflekterer på.

Det vil som regel være vægge og loft.

Der findes flere forskellige materialer, som du kan bruge til dette formål, og vores akustikpaneler er selvfølgelig oplagte at bruge. De er er nemlig lydklasse A, når du indsætter RockWool bagved panelerne, og det er virkelig  bare spitze, når det kommer til lyddæmpning.

Vores akustikpaneler er testet til Klasse A, hvilket er den bedste lydklasse der overhovedet findes.

Måden akustikpanelerne fungerer på er, at vores akustiske filt absorberer lydbølgerne, når de rammer pladen. Det vil sige, at lyden ikke reflekterer tilbage ud i rummet, men altså bliver absorberet i pladen.

Det i sig selv er super effektivt.

Men ikke nok med det, så dæmper den også lyden på en anden måde. Lamellerne som er fastgjort på den akustiske filt, er også med at til at opbryde lydbølgerne.

Det er teknisk set det, der hedder diffusion.

Lydbølgerne bliver simpelthen brudt op, når de rammer en ujævn overflade, og derved mister lydbølgerne energi, da de bliver opbrudt til mindre lydbølger.

Dette er også med til at dæmpe lyden yderligere.

Men som sagt handler det om, at kontrollere rummets refleksioner, og det gør vi ved at at hænge et lyddæmpende materiale på overfladerne. Men hvor skal du så hænge panelerne, for at det virker så godt som muligt?

Det kommer vi til nu.

3 – Hvor skal jeg placere akustikpaneler for at få maksimal lyddæmpende effekt?

Dette spørgsmål er et af de spørgsmål, som vi oftest bliver stillet.

Og med god grund.

Det korte svar er, at du skal placere akustikpanelerne på de overflader, som lyden hurtigt vil ramme. Her vil et loft eller en stor endevæg altid være et godt bud, da det typisk vil være et sted, som lyden rammer hurtigt.

Så nu skal du til bruge din forestillingsevne.

Du skal nemlig prøve at regne ud – ved hjælp af sund fornuft – hvor lyden typisk udspringer fra i lokalet, og hvilke overflader som lyden højest sandsynligt rammer rammer først. Det er nemlig på disse overflader, at du skal have indsat forskellige lyddæmpende materialer, der vil absorbere lyden, så den bliver stoppet og dermed ikke reflekterer tilbage ud i rummet. De fleste kan selv regne ud, hvor lyden kommer fra, og hvilke overflader lyden rammer først.

Lad os tage et eksempel sammen:

Hvis du eksempelvis har problemer med rumklang, når der er nogen, der taler i stuen, så vil lyden højest sandsynligt udspringe i hovedhøjde, da det er i den højde munden (lydkilden) sidder.

Når lyden udspringer i hovedhøjde, så vil lyden højest sandsynligt også ramme væggene i hovedhøjde. Og der vil det så være mest optimalt at placere panelerne.

En anden ting man skal huske på er, at lyd jo er bølger, hvilket vil sige, at den spredes i alle retninger. Derfor er det en god idé, at fordele de lyddæmpende materialer jævnt i rummet.

Her er loftet altid en sikker vinder, da lyden stort set altid vil ramme denne overflade hurtigt.

Så fordel gerne panelerne på flere forskellige overflader.

Der er rigtig mange, der spørger om det er bedst at placere panelerne på loftet eller væggene. Så det vil jeg uddybe herunder:

4 – Er det bedst at placere akustikpanelerne på loftet eller på væggene?

Jeg har gode nyheder:

Ifølge Thomas, så er lyden er ligeglad med, om du placerer dine lyddæmpende materialer på væggene eller på loftet. Det vigtigste er, som beskrevet før, at placere panelerne et sted i rummet, som lyden hurtigt rammer.

Så det korte svar er, at du selv kan bestemme hvor du placerer dine paneler.

Personligt vil jeg altid gå efter at placere panelerne det (eller de) sted(er), som jeg synes passer bedst til rummet, set i forhold til udtrykket og indretningen.

Det er klart min anbefaling.

For hvis du også bare tager en smule højde for det, som vi lige har været igennem med placeringen af materialerne, så kan det ikke gå helt galt. For det som faktisk spiller mest ind er, om du bruger nok  lyddæmpende materiale.

Så lad os sammen kigge på hvor mange akustikpaneler (eller hvor meget lyddæmpende materiale) du skal bruge for at få en god akustik.

5 – Hvor mange akustikpaneler skal jeg bruge?

Lad mig bare sige det, som det er:

Du kan ikke forbedre akustikken i et rum ved bare at opsætte et enkelt eller to akustikpaneler (medmindre det er et meget lille rum), hvis du virkelig har problemer med dårlig akustik, desværre. Det vil selvfølgelig hjælpe på det, men det vil ikke være nok til at skabe en mærkbar effekt. En god tommelfingerregel er, at du ca. skal dække det, der svarer til 25 % af rummets grundareal, med et lyddæmpende materiale for at få en god akustik.

For at finde ud af hvor mange paneler det er, så skal du bruge formlen herunder:

(Grundarealet x 0,25) / 1,44 = det antal akustikpaneler, der skal bruges i lokalet for at få god akustik.  

Grunden til at du skal dividere med 1,44 til sidst er, at ét akustikpanel dækker 1,44 m2 (kvadratmeter).

Lad os tage et eksempel:

Du har en stue hvor grundarealet (altså gulvet) er 30 m2.

Derfor bruger du følgende beregning, for at finde ud af, hvor mange akustikpaneler, der skal bruges i lokalet:

(30 x 0,25) / 1,44 = 5,2

Altså skal du i dette tilfælde bruges 5,2 akustikpaneler i stuen, for at du kan få god akustik. Og herefter skal der jo så rundes op eller ned til nærmeste hele tal, da vi kun har hele paneler. Nemt, ikke?

Nå lad os hoppe videre til den sidste ting, som du bør vide for at kunne skabe god akustik.

Det drejer sig om lydklasser.

6 – Skal jeg have mineraluld bagved panelerne, eller er det ikke nødvendigt?

Generelt set så har byggematerialer forskellige lydklasser. Og der er stor forskel på, hvor lyddæmpende et produkt er.

Skalaen inden for lydklasser går fra A-F, hvor A repræsenterer den bedste/højeste lydklasse.

A-B-C-D-E-F

Vi har fået lavet flere forskellige lydtests på vores paneler.

Grunden til at vi har lavet flere forskellige tests er, at der flere forskellige måder at montere akustikpanelerne på. Og at panelernes lydklasse varierer alt efter hvordan du monterer dem.

Der er to måder at montere panelerne på, og det har indvirkning på lydklassen:

  • Montering direkte på overflade uden mineraluld giver lydklasse D.
  • Montering på en overflade med en forskalling med mineraluld bagved giver lydklasse A.

(En forskalling er i øvrigt lægter/reglar/brædder som man skruer på væggen først, og derefter indsætter mineraluld imellem, inden at man tilsidst skruer akustikpanelerne fast på forskallingen til sidst).

Så tænker du måske:

Hvorfor overvejer folk så overhovedet at montere akustikpanelerne direkte på væggen, hvis man så ikke opnår lydklasse A?

Jo det skyldes, at akustikvæggen – hvis du følger vejledningen – vil komme til at gå 6,7 cm ud i rummet, hvilket kan være meget for nogle. Og netop derfor valgte vi at få lavet 2 forskellige tests, så vi kunne se om panelerne stadig var lyddæmpende, når man monterer direkte på væggen uden mineraluld.

Og det var den som bekendt – lydklasse D.

På en skala fra A-F, der er Lydklasse D en middelklasse. Og det er faktisk ganske udemærket, når det kommer til lyddæmpning.

Faktisk er den primære forskel bare, at panelet i Lydklasse D ikke er lige så effektivt ved de lave frekvenser, som panelerne med mineraluld bagved.

Det vil sige, at det ikke er så godt til at absorbere bas og dybe mandestemmer.

Til gengæld er de stort set lige så gode ved de høje frekvenser. De høje frekvenser er eksempelvis kvinde- og børnestemmer, glas der klirrer og lignende.

Og fordelen er selvfølgelig, at panelerne kun kommer ca. 2,2 cm ud fra væggen i stedet for 6,7 cm.

Så hvad er konklusionen så? Hvad skal du vælge?

Jeg har lavet en tommelfingerregel, som du kan bruge:

Svar ja, eller nej til følgende spørgsmål:

Har du store problemer med akustikken?

Hvis ja, så montér panelerne på en 45 mm forskalling, og indsæt mineraluld bagved panelerne, så du opnår lydklasse A. Så kan du med garanti vinke farvel til rumklang og dårlig akustik.

Og omvendt:

Har du ikke problemer med akustikken?

Så monter panelerne direkte på væggen, og opnå en Lydklasse D. Det fylder nemlig mindre i rummet, og det samtidig tage den sidste rumklang, der måtte være i rummet.

Så simpelt er det faktisk.

KONKLUSION:

Vi har været mange ting igennem – håber det gav mening. Så for overskuelighedens skyld, så har jeg valgt lige at opsummere de vigtigste pointer her:

  1. Rumklang er lydbølger der reflekterer rundt i dit rum. For at få god akustik skal du kontrollere rummets reflektioner.
  2. Måden du skaber et godt lydmiljø på, er ved at indsætte et lyddæmpende materiale på overfladerne i rummet. Her er det idéelt at bruge vores akustikpaneler, da de absorberer lyden og opbryder lydbølgerne.
  3. For at få god akustik i et rum, så skal du placere akustikpanelerne på de overflader, som lyden rammer hurtigst. Det vil stort set altid være på vægge eller loft. Brug din forestillingsevne til at finde ud af, hvor du skal placere panelerne.
  4. Lyden er ligeglad med, om du placerer dine materialer på væg eller loft – bare det er et sted lyden rammer hurtigt. Placér dem der, hvor det giver bedst mening ift. indretningen.
  5. For at få god akustik, så skal du som tommelfingerregel bruge det, der svarer til 25 % af grundarealet i rummet.
  6. Hvis du har problemer med akustik, så monter panelerne med mineraluldbagved. Hvis du ikke har problemer med akustik, så monter dem direkte på væggen, da panelerne så vil fylde mindre.

Så er vi ved vejs ende.

Jeg håber, at du nu har alt den viden du skal bruge, for at kunne komme rumklang til livs. For det er ikke kun super irriterende – det er også skidt for dit helbred.

Så lad være med, at lade dårlig akustik drive dig til vanvid – gør noget ved det!

Hvis du har spørgsmål, så se evt. videoen med Thomas i toppen af blogpostet, og ellers skal du være mere end velkommen til at kontakte os, hvis du stadig har nogle uopklarede spørgsmål.

Tak fordi du læste med!

// Troels

DISCLAIMER: Jeg – Troels Johansson, som har skrevet dette indlæg – er ikke uddannet inden for akustik, så dette skal ikke ses som reel rådgivning inden for akustik. Dette indlæg er udelukkende baseret på den viden, som jeg selv har tilegnet mig gennem research, og mit arbejde med lyddæmpende akustikpaneler. Hvis du skal være helt sikker, så tag altid fat i en ekspert – eksempelvis Thomas Fløcke fra Alpha Akustik.

Når det så er sagt, så er jeg nu ret overbevist om, at det faktisk er ret gode råd jeg kommer med!

LINKS:

Se vores paneler på din væg

Tag et billede, vælg et panel, og se det dukke op på din væg.

Udforsk Akupanel - Valnød

Gå til Valnød

Bliv inspireret

Gå til galleri

Bestil farveprøver

Bestil nu